Χρησιμοποίησε το φόβο και το άγχος προς όφελός σου
26/03/2020Ρέικι και εγκυμοσύνη
15/05/2020Στις δύσκολες μέρες που περνάμε, προσπαθούμε να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να αντέξουμε και να ανταπεξέλθουμε επάξια.
Το μυστικό είναι να συντονίσουμε τον εαυτό μας σε υψηλές δονήσεις. Λαμβάνοντας υπ΄ όψη την ενεργειακή υπόσταση του ανθρώπου, αντιλαμβανόμαστε πως κάθε σκέψη, πεποίθηση, πράξη μας, μας τοποθετεί σε ένα συγκεκριμένο φάσμα δονήσεων.
Πιο αναλυτικά, όταν λειτουργούμε με κινητήριο δύναμη το θυμό, το άγχος, τον εκνευρισμό, τον πόνο κ.λπ., οι δονήσεις μας κυμαίνονται από 0,1HZ ως το πολύ 25 HZ.
Στο φάσμα αυτό των δονήσεων, κυμαίνονται επίσης και οι περισσότερες ψυχικές αλλά και σωματικές ασθένειες και οι νόσοι.
Αντίθετα, όταν βρισκόμαστε σε ήρεμη κατάσταση και νιώθουμε εσωτερική γαλήνη, ευγνωμοσύνη, χαρά, αγάπη, γενναιοδωρία κ.λπ., οι δονήσεις μας ξεκινούν από τα 95 HZ και μπορεί να ξεπεράσουν και τα 150 HZ.
Σε αυτό το φάσμα δονήσεων εδρεύει η σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία.
Πως μπορεί η μουσική να βοηθήσει στο δονητικό ανέβασμα;
Επιστημονικές μελέτες της σύγχρονης μουσικοθεραπείας έχουν δείξει πως η μουσική επηρεάζει τον άνθρωπο τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Ενδεικτικά, παραθέτω κάποια από τα αποτελέσματα των ερευνών :
- Η μουσική επηρεάζει την αναπνοή.
Η αναπνοή είναι ρυθμική. Συνήθως έχουμε 25-35 αναπνοές το λεπτό. Μια πιο βαθιά, πιο αργή συχνότητα αναπνοής είναι η ιδανική, συμβάλλει στην ηρεμία, τον έλεγχο των συναισθημάτων, τη βαθύτερη σκέψη και τον καλύτερο μεταβολισμό. Η ρηχή, γρήγορη αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε επιπόλαιη και διασκορπισμένη σκέψη, παρορμητική συμπεριφορά και μία τάση να κάνουμε λάθη και να παθαίνουμε ατυχήματα. Επιβραδύνοντας το τέμπο της μουσικής ή ακούγοντας μουσική με μακρύτερους αργότερους ήχους, μπορεί συνήθως κανείς να βαθύνει και να επιβραδύνει την αναπνοή, επιτρέποντας στο μυαλό να ηρεμήσει.
- Η μουσική επηρεάζει τους παλμούς της καρδιάς, τη συχνότητα των σφίξεων και την πίεση του αίματος.
Ο ανθρώπινος καρδιακός παλμός είναι ιδιαίτερα συντονισμένος με τον ήχο και τη μουσική. Η συχνότητα των παλμών της καρδιάς ανταποκρίνεται σε μουσικές μεταβλητές όπως η συχνότητα των ήχων, το τέμπο και η ένταση, και έχει την τάση να επιταχύνεται ή να επιβραδύνεται για να ταιριάξει με το ρυθμό ενός ήχου.
- Η μουσική μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενδορφίνης.
Οι ενδορφίνες (απελευθερώνονται από τον αδένα της υπόφύσης), τα «ναρκωτικά» του εγκεφάλου, μπορούν να μειώσουν τον πόνο και να εισαγάγουν μία «φυσική» νάρκωση. Τα θεραπευτικά χημικά που δημιουργούνται από τη χαρά και τον συναισθηματικό πλούτο της μουσικής, δίνουν στο σώμα την δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του αναισθητικό και να αυξήσει την ανοσοποιητική λειτουργία. Το ερέθισμα της μουσικής αυξάνει την απελευθέρωση της ενδορφίνης και το γεγονός αυτό μειώνει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή. Επίσης μπορεί μερικές φορές να ανεβάσει τα επίπεδα των κυττάρων Τ, των λεμφοκυττάρων, που αυξάνουν δυναμικά τη φυσική ανοσοποιητική δύναμη απέναντι στις αρρώστιες.
- Η μουσική μπορεί να ρυθμίσει τις ορμόνες που συνδέονται με το άγχος.
Το επίπεδο των ορμονών του άγχους στο αίμα μειώνεται σημαντικά σε εκείνους που ακούνε χαλαρή, ατμοσφαιρική μουσική- σε μερικές περιπτώσεις αντικαθιστά την αναγκαιότητα της φαρμακευτικής αγωγής. Οι ορμόνες αυτές περιλαμβάνουν την αδρενοκορτικοτροφίνη (ACTH), την προλακτίνη και την αυξητική ορμόνη (HGH).
- Η μουσική και ο ήχος μπορούν να αυξήσουν την ανοσοποιητική λειτουργία.
Η τρέχουσα έρευνα στην ανοσολογία δείχνει ότι ανεπαρκές οξυγόνο στο αίμα μπορεί να αποτελέσει μείζον αίτιο για την ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος και τις εκφυλιστικές ασθένειες.
Ορισμένα είδη μουσικής – καθώς και τραγουδιού, ψαλμωδίας και διάφορων τύπων φωνητικής έκφρασης – μπορούν πραγματικά να οξυγονώσουν τα κύτταρα.
- Η μουσική καλλιεργεί την αντοχή.
Από την στιγμή της γέννησης του πολιτισμού, οι άνθρωποι εργάζονται με τη συνοδεία τραγουδιών στα αγροκτήματα και τους αγρούς, στα πλοία και στα άλογα, στις αγορές και στην εστία.
Η μουσική στους χώρους αυτούς καλλιεργεί την αντοχή και την υπομονή. Η χρήση έντονων ρυθμών – γύρω στους 90 χτύπους ανά λεπτό – δίνει δύναμη, ειδικά αν συνδυάζεται με σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα ή ο χορός.
- Η μουσική αυξάνει την υποσυνείδητη δεκτικότητα στον συμβολισμό.
Οι νέες πειραματικές θεραπείες έχουν χρησιμοποιήσει τη χαλάρωση σε συνδυασμό με τη μουσική για να αντλήσουν από το υποσυνείδητο και να απελευθερώσουν τραυματικές εμπειρίες που έχουν κλειδωθεί για πολύ χρόνο μέσα στο σώμα.
- Η μουσική δημιουργεί αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας, ευεξίας, χαράς, εκτόνωσης, κάθαρσης, λύτρωσης, εσωτερικής ενδυνάμωσης και ισορροπίας.
Βλέπουμε λοιπόν πως η μουσική μπορεί να λειτουργήσει σαν εργαλείο για τη διατήρηση ή την επαναφορά της ομοιόστασης του οργανισμού, καθώς και για τη δημιουργία θετικών συναισθημάτων και ψυχικής ισορροπίας. Τα απαραίτητα συστατικά δηλαδή που απαιτούνται για το ανέβασμα των δονήσεων μας.
Τι μουσική πρέπει να ακούμε για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα;
Σε μια θεραπευτική συνεδρία, ο μουσικοθεραπευτής – ηχοθεραπευτής χρησιμοποιεί συγκεκριμένους ήχους και θεραπευτική μουσική για να δουλέψει συγκεκριμένους επιμέρους στόχους.
Συχνά ακούμε για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κλασσικής μουσικής, ή της μουσικής που έχει γραφτεί για να βοηθάει στη χαλάρωση, στη συγκέντρωση κλπ.
Ωστόσο, δε χρειάζεται να επιλέγουμε μόνο κάποιο εξειδικευμένο άκουσμα. Ο καθένας μόνος του μπορεί να δει αποτελέσματα ακούγοντας τη μουσική που αγαπά. Μπορούμε να επιλέξουμε οποιαδήποτε μουσική μας κάνει να νιώθουμε όμορφα.
Η λαϊκή μουσική για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί πως δίνει φωνή στις συλλογικές ανησυχίες και δημιουργεί ηχητικό καταφύγιο.
Βάζοντας τη μουσική λοιπόν στη ζωή μας, βοηθάμε το δονητικό μας ανέβασμα, που τώρα, περισσότερο από ποτέ, το έχουμε ανάγκη.
Ας περάσουμε όμορφα τις ημέρες του περιορισμού μας στο #μένουμε_σπίτι!
Κείμενο : Ηρώ Πλακιά
Δοκιμάστε επίσης τους ηχητικούς διαλογισμούς που μπορείτε να βρείτε στο κανάλι μας στο youtube.
Για όποια πληροφορία ή βοήθεια χρειάζεστε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
Όλοι μαζί θα καταφέρουμε.